Patrick Nijhoff | Groei door overname of fusie

GROEI DOOR OVERNAME OF FUSIE.

Groei door een ander bedrijf over te nemen, door zelf overgenomen te worden of door te fuseren, gaat vooral om inzicht.

 

Veel overnames of fusies mislukken omdat er te gemakkelijk over wordt gedacht. Vaak gaat de aandacht maar naar een beperkt aantal zaken, zoals financiën, commercie en risico's. Er is vaak weinig aandacht voor cultuur, de menskant en strategische partners en stakeholders. 

De Business Value MRI is uiterst geschikt om het groeipotentieel van één of twee bedrijven in beeld te brengen door naar het gehele bedrijf te kijken. Hierin wordt niet alleen het management betrokken, maar ook medewerkers, klanten en leveranciers. Zo ontstaat een 360° beeld van uw bedrijf. 

Ik heb ervaring in zowel het kopen, verkopen als bedrijfsklaar maken van bedrijven. 

OVERNAME EN FUSIE DIENSTEN

Ik kan u met verschillende diensten helpen bij overnames en fusies. Wij maken hierbij altijd duidelijke en heldere afspraken, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

Bedrijf verkoopklaar maken

Uw bedrijf verkopen betekent niet dat er alleen maar een koper gezocht hoeft te worden. U zult eerst moeten zorgen dat uw bedrijf verkoopklaar wordt gemaakt. Dat de basis van uw bedrijf op orde is en dat dit ook goed inzichtelijk gemaakt kan worden voor potentiële kopers. 

Om te weten hoe uw bedrijf ervoor staat, doen we eerst een Business Value MRI. Dan weten we waar het verbeterpotentieel zit in uw organsatie. Wij maken dan samen een actieplan om die zaken aan te pakken die nodig zijn. 

Ik kan u ook helpen in het verkooptraject. Zie daarvoor hieronder bij ''Overname Regisseur''.

Bedrijf kopen

Als u als ondernemer of venture capitalist wilt investeren in een bedrijf, is het verstandig om verder te kijken dan alleen de ''de cijfers en de risico's''. Toch is dat wat er vaak gebeurt. De onderneming is echter veel meer dan toekomstige resultaten en risico's. U wilt een bedrijf kopen omdat u er potentie in ziet. Toch wordt in het boekenonderzoek vaak weinig aandacht besteed aan het blootleggen van de potentie vanuit een breed gezichtsveld. 

Om te weten hoe het bedrijf ervoor staat is het daarom verstandig om eerst een bedrijfsanalysescan te doen. Dat doen we met de Business Value MRI. De MRI brengt inzichtelijk wat u nog niet wist, namelijk het potentieel van de organisatie en management, van commercie en de klanten, van finance, van HR en de medewerkers, van de digitalisering en van inkoop en leveranciers. 

We bespreken de uitkomst van de MRI en in onderling overleg bepalen of en hoe u ik verder kan helpen. Zoals in het overname proces of om het bedrijf te versterken (als interim / parttime CFO, met de versterking van uw Finance Organisatie of met mijn groeiversterkende diensten

OVERNAME REGISEUR

Bij een overname zijn vaak zowel van de koper als verkoper meerdere partijen betrokken, zoals accountants, fiscalisten, juristen en notarissen. Voor uw als koper of verkoper is het dan verstandig dat iemand het totaaloverzicht en de regie in handen heeft. 

Als overname regiseur zorg ik dat de betrokken partijen doen wat ze moeten doen en u ontlast wordt. 

Business Value MRI of een deel MRI

De Business Value MRI geeft op unieke wijze het potentieel van uw bedrijf in beeld. En dat met een korte doorlooptijd en voor een fractie van de kosten van organisatieadviesbureaus. Er zijn ook specialistische deel MRI's: Commercial Value MRI, Human Value MRI, Customer Value MRI en de Strategic Value MRI